Economische prikkels

Veel circulaire bedrijven lopen vast. Niet omdat ze geen goed idee hebben — maar omdat het huidige economische systeem hun niet beloont voor circulair handelen. De schaalbaarheid ontbreekt, financiering is moeilijk, en de prijs aan de kassa vertelt nog steeds niet het hele verhaal.

Circulaire ondernemers botsen op een systeem dat nog te veel uitgaat van lineaire logica: arbeid is duur, grondstoffen zijn goedkoop. Terwijl we eigenlijk het tegenovergestelde zouden moeten stimuleren.

Tegelijkertijd is het veranderen van het economische speelveld complex. Het raakt aan wetgeving, Europese afspraken, en politieke keuzes. Daarom onderzoeken we binnen de Transitieagenda Consumptiegoederen (TAC) wat er wél kan. Samen met bedrijven, wetenschappers en beleidsmakers verkennen we de eerste praktische stappen richting een eerlijker speelveld voor circulaire koplopers.

Wat we doen

  • Onderzoek versterken beprijzingsmaatregelen
    We gaven Paul Schenderling de opdracht om te onderzoeken hoe beprijzingsmaatregelen de circulaire economie kunnen versterken. Het idee? Voer een Nationaal Circulair Fonds in. Zo’n fonds kan snel worden ingevoerd en zorgt met een kleine bijdrage per aankoop voor een krachtige impuls richting reparatie en hergebruik. Het lost drie knelpunten op: een te eenzijdige focus op recycling, nadelige marktomstandigheden voor circulaire producten en de lastig uitvoerbare prijsprikkels voor duurzame keuzes. Lees hier meer.
  • Onderzoek naar een belasting verschuiving (ex’tax)
    In samenwerking met ondernemers onderzochten we wat zij nodig hebben om een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op grondstoffen mogelijk te maken. Het resultaat? Concrete input over de randvoorwaarden, gewenste experimenteerruimte en beleidsopties.
  • Coalitie True Pricing
    We bouwen aan een coalitie van bedrijven die in 2025 echt willen starten met true pricing: het doorberekenen van sociale en ecologische kosten in de verkoopprijs. Met voorlopers zoals Decathlon, Miele, VEPA, Ahrend, ATAG en Bol.com verkennen we hoe we dit in de praktijk kunnen brengen — én opschalen.

  • Trekkers: Trueprice, ExTax, Het Groene Brein
  • Betrokken actoren: Decathlon, Miele, VEPA, Ahrend, ATAG en Bol.com

‘De Transitieagenda Consumptiegoederen staat voor waardecreatie. Het is een eer om met een grote groep professionals te werken aan een regeneratieve toekomst. Een toekomst waarin ecologisch en sociaal herstel de norm is.’

– Roos Janssen
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!