Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Circulaire potentie en de Vingerafdrukmethode

Hoe bepaal je als bedrijf of de stappen die je zet richting een circulaire economie zinvol zijn? Steeds meer stakeholders geven aan dat het bepalen van de potentie van bijvoorbeeld een circulair businessmodel lastig is. Zij vragen daarom om een quick and dirty methode om deze circulaire potentie te bepalen en bespreken.

TNO ontwikkelde met dit doel de Vingerafdrukmethode. Hiermee kunnen bedrijven en andere partijen een ruwe eerste inschatting maken voor diverse vormen van impact.

Het bepalen van de potentie in brede zin voor stappen richting circulaire producten en businessmodellen is een gecompliceerde activiteit. In toenemende mate geven stakeholders aan dat het wenselijk zou zijn om een “quick & dirty” methode ter beschikking te hebben om circulaire potentie te bespreken. Hiertoe heeft TNO de Vingerafdrukmethode ontwikkeld. De methode biedt een basis om voor diverse vormen van impact een ruwe eerste inschatting te maken.

De methode in een oogopslag. Welke eigenschappen bepalen de circulaire potentie van een product? Het volledige verslag is hieronder te vinden.

Benieuwd hoe dit in z’n werk gaat en hoe je deze methode toepast? Bekijk de korte presentatie hier en download het onderzoek hier!