Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Versnelling in de Meubelketen: Beleidsadvies voor een Circulair Nederland in 2050

Position paper voor het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE)

De meubelwereld is in beweging. Nieuwe initiatieven, innovatieve makers en circulaire koplopers duiken overal op. Toch blijft ‘fast furniture’ nog de norm en blijft de sector als geheel achter in de transitie – met name het mkb en de woonretail. Willen we in 2050 een volledig circulaire meubelketen realiseren, dan vraagt dat om gerichte overheidsinzet en slimme investeringen op strategische plekken. Met deze position paper biedt de Transitieagenda Consumptiegoederen het Ministerie van IenW concrete handvatten voor het aanscherpen van het NPCE-beleid op de meubelketen. Op basis van gesprekken en feedback uit het veld adviseren wij vijf actielijnen voor de komende beleidsperiode. Elk punt is voorzien van bijbehorende maatregelen.

1. Stuur op inzicht en monitoring

Zonder data geen sturing. De circulaire meubeltransitie vereist betrouwbare data over materiaalstromen, impact en bestaande initiatieven. Start met meetbaarheid (volumes, hergebruik, reparatie), zodat beleidsmaatregelen kunnen sturen op effect.

2. Stimuleer landelijke dekking van reparatie- en opknapdiensten

Levensduurverlenging lukt alleen als reparatie op grote schaal beschikbaar is – fysiek én digitaal. Zet in op een landelijk netwerk van reparatiepartners, waar Circulaire Ambachtscentra één van de schakels zijn.

3. Handreiking inzameling gemeenten

Door de meest effectieve manieren van meubelinzameling te onderzoeken en op te nemen in een handreiking voor gemeenten, wordt inzameling van meubels voor hergebruik en hoogwaardige verwerking op termijn standaard.

4. Breng focus en regie in pilots en fysieke ruimte

Verbind lopende ketenprojecten, pilots en gemeentelijke initiatieven onder één landelijke regie. Richt deze regie op één duidelijke productgroep – zoals groot zitmeubilair – om versnippering te voorkomen en daadwerkelijk versnelling te

realiseren.

5. Maak circulair gedrag mogelijk

Gedragsverandering begint bij handelingsperspectief van het MKB. Zet in op zichtbare circulaire keuzes in de winkel (reparatie, retour, refurbished) zonder dat dit grote investeringen vraagt. Daarna kan gestuurd worden op beter consumentengedrag.

Samengevat: De Rijksoverheid moet eerst meer regie nemen om daarna passende en benodigde wetgeving te maken die circulariteit in de meubelbranche kan laten groeien

Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!