Barrières doorbreken in de medische sector: succesvol hergebruik
In de zorgsector is er vaak scepsis over het gebruik van herbruikbare verpakkingen vanwege strenge eisen op het gebied van hygiëne, veiligheid en sterilisatie. Toch tonen pioniersprojecten aan dat hergebruik niet alleen mogelijk is, maar ook zeer effectief kan zijn. Els Du Bois van de Universiteit van Antwerpen legt uit hoe dit werkt.
Het REuse lab ondersteunt bedrijven bij de implementatie van herbruikbare alternatieven voor single-use producten. De methode om verandering teweeg te brengen heeft drie fases:
- Scannen: onderzoeken
- Ontwerpen: begrijpen wat er moet veranderen
- Verandering: monitoren van de implementatie van de herbruikbare producten.
In alle drie de fases zijn al interessante projecten gestart. Zo wordt er in het NOMM project over handschoenen, gewerkt aan het verminderen van wegwerphandschoenen. Hoewel er nog geen oplossing is voor volledig herbruikbare handschoenen, wordt er gewerkt aan bewustwording over het verminderen van het gebruik, bijvoorbeeld door handschoenen alleen te dragen wanneer dat echt nodig is. Een afbeelding met een beslisboom moet hierbij helpen.
Hele ecosysteem van ziekenhuizen onder de loep
Het ReCure Change Project richt zich op de invoering van herbruikbare medische textielproducten in ziekenhuizen. Hoewel deze producten van hoge kwaliteit zijn, worden ze nog niet gebruikt vanwege zorgen over hygiëne en veiligheid. Maar testen tonen aan dat ze net zo veilig zijn als wegwerpproducten en in de praktijk blijken ze ook comfortabel te zijn. Toen mensen de ervaring kregen dat het in het echt goed te gebruiken is en het ook comfortabel bleek te zijn, veranderde de houding. Het project benadrukt dat het belangrijk is om naar het hele ecosysteem van het ziekenhuis te kijken. Dit betekent dat niet alleen de operatiekamer moet worden betrokken, maar ook andere afdelingen zoals inkoop en logistiek. Het is essentieel om het gehele systeem te veranderen om herbruikbare textielproducten succesvol te implementeren.
Herbruikbare spuit
Een voorbeeld van een ontwerpproject was bijvoorbeeld een herbruikbare spuit voor verdoving. Deze spuit wordt vooraf gevuld en is ontworpen om gebruiksvriendelijker te zijn. Veel van deze projecten zijn nog niet volledig geïmplementeerd, maar ze bieden innovatieve oplossingen. Met name om het nog gemakkelijker te maken voor medewerkers.
De uiteindelijke missie van het REuse lab is om zichzelf overbodig te maken. Een lange levensduur van producten is dan de standaard en iedereen weet hoe!
Dit artikel is een uitwerking van een van de sessies van de Reusable Packaging Fair in Den Bosch. Tijdens deze tweede editie kwamen zo’n 500 deelnemers bij elkaar voor goede voorbeelden, kennis en inspiratie. Benieuwd naar de andere sessies? Bij Mission Reuse vind je een overzicht van meerdere artikelen.