Herbruikbare wijnflessen: de toekomst?
Dit artikel is een uitwerking van een van de sessies van de Reusable Packaging Fair in Den Bosch. Tijdens deze tweede editie kwamen zo’n 500 deelnemers bij elkaar voor goede voorbeelden, kennis en inspiratie. Benieuwd naar de andere sessies? Bij Mission Reuse vind je een overzicht van meerdere artikelen.
In de sessie over herbruikbare wijnflessen, georganiseerd door Thijs Wester van PAKT, Sophie van der Zand van Walraven Sax en Nienke Nijholt van Mission Reuse, werd teruggeblikt op de vooruitgangen die het afgelopen jaar zijn geboekt. Vorig jaar stond Mission Reuse namelijk ook op het podium van de Reusable Packaging Fair. De sessie vorig jaar stond met name in het teken van het onder de aandacht brengen van waarom er nog geen alternatief is voor de glazen wegwerpfles. Walraven Sax is daarna aan de slag gegaan met herbruikbare wijnflessen. Tijdens deze sessie stond het drietal samen op het podium om te vertellen over de gezamenlijke inspanningen.
Elk jaar worden er alleen al in Nederland zo’n 600 miljoen flessen weggegooid. Dit komt overeen met de uitstoot van 767.000 auto’s die een jaar rijden. In een geoptimaliseerd systeem kunnen glazen flessen echter 20 tot 50 keer worden hergebruikt, wat resulteert in een CO2-besparing van ruim 80%. Momenteel is het systeem echter nog lineair, en moeten er veranderingen komen in logistiek en consumentengedrag.
Wat is er al gedaan?
Er wordt al veel gewerkt aan herbruikbare flessen, en om de overstap naar hergebruik op grote schaal mogelijk te maken, is samenwerking essentieel. Mission Reuse streeft naar een universeel herbruikbaar alternatief voor de wegwerpfles, waarmee een breed scala aan producenten kan worden ondersteunend.
Sophie van Walraven Sax legt uit waarom herbruikbare wijnflessen een goed idee zijn:
- CO2-besparing van 51% in vergelijking met wegwerpflessen.
- Waterbesparing van 70%, omdat er minder glas gesmolten hoeft te worden.
- Herbruikbare flessen kunnen 20 keer of meer opnieuw worden gebruikt.
‘De succesvolle start bij TivoliVredenburg in Utrecht heeft geleid tot een landelijke uitbreiding. Horeca zaken stappen door het gehele land over op herbruikbare wijnflessen. Begin 2025 gaan we starten met de eerste supermarkten om op grote schaal impact te maken’, aldus Van der Zand.
Thijs ligt toe waarom het bedrijf PAKT een belangrijke schakel in het herbruikbare flessensysteem is. Het bedrijf richt zich op het wassen en sorteren van gebruikte flessen op industrieel niveau, iets wat tot nu toe nog niet op grote schaal mogelijk is. PAKT test momenteel de verwerking van 400.000 glazen items per maand, wat neerkomt op 4,8 miljoen per jaar. Wester: ‘Bij het testen zijn we al achter enkele moeilijkheden gekomen. Zo is het belangrijk dat de dop volledig van de fles komt en dat de ring niet achterblijft. Daarnaast is een afwasbaar label essentieel. Anders rafelt het etiket en wordt het wasproces verstoort.’
Overwinnen van obstakels
Er zijn nog wel een aantal te overwinnen obstakels, zoals het aan boord krijgen van supermarkten en het stimuleren van consumenten om flessen terug te brengen. Gedragsverandering is essentieel, want de consument moet de fles zelf terugbrengen naar de supermarkt. Daarnaast moeten wijnhuizen vaak nog overtuigd worden van het herbruikbare systeem, omdat zij vasthouden aan de traditionele flessen. Wetgeving kan helpen om deze transitie te versnellen. De Europese wetgeving biedt momenteel uitzonderingen voor wijnflessen, maar dit kan veranderen als wordt aangetoond dat herbruikbare flessen even goed kunnen voldoen aan de eisen.