Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Nieuw inzamelrecord e-waste in 2023: 200 miljoen kilo

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) heeft vorig jaar ruim 200 miljoen kilo aan e-waste ingezameld, dat blijkt uit het jaarverslag van 2023. Het is een nieuw record dat neerkomt op bijna 12 kilo per Nederlander.

Een groot deel van dit succes komt door de uitrol van de stimuleringsregeling die ervoor moet zorgen dat lekstromen in de metaalsector minder worden. In deze stimuleringsregeling E-waste krijgen metaalrecycling bedrijven per ton ingezameld E-waste een vast bedrag boven op de metaalwaarde. Volgens het jaarverslag van de stichting heeft deze regeling gezorgd voor een inzameling van 42 miljoen kilo aan afgedankte apparaten.

Steven van Eijck, Voorzitter Stichting OPEN, vindt dat de resultaten laten zien dat de stichting op de goede weg is: ‘Met de steun van beleidsmakers en onze partners blijven we ons inzetten voor een circulaire economie waarin grondstoffen gewaarborgd worden en verspilling tot het verleden behoort.’

Ook besteedde Stichting OPEN in 2023 veel aandacht aan veiligheid en bewustwording. Met de ‘Doe maar apart’ campagne probeerde OPEN meer kennis te delen onder consumenten en hen bewust te maken over het veilig inleveren van elektronisch afval en batterijen. Deze campagne loopt ook dit jaar door.

Hoofdfoto: Uit het jaarverslag van Stichting OPEN.

Benieuwd naar het volledige jaarverslag? Lees het jaarverslag van de Stichting OPEN.