Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Opschaling nodig voor circulaire economie

Veel bedrijven die de overgang maken naar een circulaire economie, experimenteren erop los. Ze doen pilots met nieuwe bedrijfsprocessen, andere materialen of gaan samenwerkingen aan om die materialen in de loop te houden. Maar om in 2025 volledig circulair te zijn, is opschaling nodig. En daarvoor is ook meer financiering nodig. Hiervoor heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe subsidie gelanceerd: Circulair Implementeren en Opschalen (CIO). Jennifer van Dijk van RVO en Alwin Roest van Versnellingshuis vertellen meer over financiële mogelijkheden voor circulaire ondernemers.

Van Dijk: ‘CIO gaat om het opschalen van bewezen circulaire technieken. Het gaat om hoger op de R-ladder komen, denk aan reuse en repair. De aanvragen zijn technisch haalbaar, je moet dus als ondernemer al weten wat je gaat invoeren en hoe je dat gaat doen. Deze subsidie is niet bedoeld als onderzoeksbudget.’

Concreet kunnen ondernemers subsidie aanvragen als ze bezig zijn met één van de productgroepen uit de transitieagenda consumptiegoederen:
• Elektronische en elektrische apparaten
• Textiel
• Luiers en incontinentiemateriaal
• Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen
• Meubels

‘Denk bijvoorbeeld aan het invoeren van een systeem voor herbruikbare bekers voor afhalen bij een restaurant. Dit komt dan in de plaats van wegwerpbekers. Hier gaat het zowel om een productinnovatie, herbruikbare bekers, als om een procesinnovatie. De logistiek erachter zorgt voor meer hergebruik – en dus minder co2-uitstoot. Ook kun je denken aan het uitbreiden van een kledingreparatieservice of het ophalen van oude kleren om er vervolgens nieuw textiel van te maken’, legt Van Dijk uit. Voor deze subsidie is zo’n 10 miljoen beschikbaar voor het opschalen van bewezen technieken. Per aanvraag is er maximaal 500 duizend euro beschikbaar.

Volgens Roest kan een circulaire economie niet zonder samenwerking. ‘Hierdoor leer je meer en kom je veel verder dan als je alles alleen zou doen. Daarvoor hebben we de regeling voor circulaire ketenprojecten. Deze is vooral gericht om mkb’ers om samen te werken aan verduurzaming. Hiervan lopen nu al zo’n 300 projecten. Van samenwerken tot hoog-technische projecten. Maar wel allemaal om verspilling tegen te gaan en hoger op de R-ladder te komen.’

Ook Roest ziet dat het tijd wordt om op te schalen: ‘We wachten op elkaar, waardoor we niet tot de echte doorbraken komen. In de onderzoek- en verkenningsfase vinden we elkaar met behulp van subsidies en andere ondersteuningsvormen, maar het blijkt lastig de volgende stap te zetten naar uitvoering en opschaling. In de Rode Draden van 2024 zijn we met zeven belemmeringen en oplossingen voor opschaling aan de slag gegaan.’

Dit artikel is een uitwerking van een van de sessies van de Reusable Packaging Fair in Den Bosch. Tijdens deze tweede editie kwamen zo’n 500 deelnemers bij elkaar voor goede voorbeelden, kennis en inspiratie. Benieuwd naar de andere sessies? Bij Mission Reuse vind je een overzicht van meerdere artikelen.