Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Opzetten poolingsysteem voor herbruikbare business to business verpakkingen

Het opzetten van herbruikbare verpakkingssystemen kan kostbaar en complex zijn, maar pooling-systemen bieden bedrijven de mogelijkheid om de kosten te delen en tegelijkertijd de economische en milieuvoordelen van hergebruik te benutten. In deze sessie presenteerde Searious Business het RePLHA-project, een innovatief pooling-systeem voor herbruikbare verpakkingen in de sector van grote huishoudelijke apparaten in Europa. Het systeem is ontworpen om te voldoen aan de komende PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation) eisen en zorgt voor gedeelde voordelen.

Innovatie in hergebruik kan niet in isolatie plaatsvinden; samenwerking is essentieel, vooral als het gaat om de infrastructuurkosten die gepaard gaan met het opzetten van een herbruikbaar systeem. Door kosten te delen, kunnen bedrijven profiteren van de voordelen van hergebruik zonder de volledige lasten alleen te dragen.

Er werden interessante voorbeelden gedeeld. Zo vertelde Rosemarie Wuite en Lia Huybrechts over een project met Big Bags.

  • Waarom herbruikbaar? Big bags worden meestal voor eenmalig gebruik geproduceerd, maar de vraag naar herbruikbare varianten groeit snel.
  • Wetgeving: Met de nieuwe PPWR wetgeving, moet 40 procent van de transportverpakkingen herbruikbaar zijn.
  • Voordelen: Door de zakken vijf keer her te gebruiken, wordt 72 procent van de CO2-uitstoot gereduceerd. De terugverdientijd is twee tot drie jaar.
    Het heeft geleid tot een Europees Consortium: Rebag. Rosemarie en Lia deden de oproep om zich aan te sluiten bij het consortium. Dit Europese consortium richt zich op de herbruikbaarheid van big bags en heeft al verschillende succesvolle pilots uitgevoerd, bijvoorbeeld voor vaatwastabletten en homecare-producten. Het pooling-systeem wordt hierbij gezien als de sleutel om grootschalige herbruikbaarheid te realiseren.

Het consortium is uniek omdat het bedrijven samenbrengt die normaal gesproken concurrenten zijn. Het doel is om richtlijnen te ontwikkelen voor de standaardisatie van ontwerp en processen, met een nadruk op reverse logistics en gedeelde infrastructuur. Door samen te werken, kunnen de kosten gedeeld worden en kunnen bedrijven de voordelen van hergebruik gezamenlijk realiseren.

Een ander voorbeeld was het project RePLHA: Herbruikbare Verpakking voor Grote Huishoudelijke Apparaten

  • Waarom herbruikbaar? Het doel is om afval te verminderen en een sterke businesscase te ontwikkelen, mede door de wetgeving van de PPWR en CSRD.
  • Het doel is om richtlijnen te ontwikkelen voor de standaardisatie van ontwerp en processen, met een nadruk op reverse logistics en gedeelde infrastructuur. Door samen te werken, kunnen de kosten gedeeld worden en kunnen bedrijven de voordelen van hergebruik gezamenlijk realiseren.

Dit artikel is een uitwerking van een van de sessies van de Reusable Packaging Fair in Den Bosch. Tijdens deze tweede editie kwamen zo’n 500 deelnemers bij elkaar voor goede voorbeelden, kennis en inspiratie. Benieuwd naar de andere sessies? Bij Mission Reuse vind je een overzicht van meerdere artikelen.