Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Wie worden de Chief Value Officers van 2024?

Wie worden de Chief Value Officers van het jaar? Jaarlijks rijkt de Impact Economy Foundation deze prijs uit aan de meest impactgedreven chief financial officers (CFO’s) van Nederland. Nu Europese duurzaamheidsregels bedrijven in het hart veranderen, legt de award de nadruk op de CFO’s die hun ondernemingen zo ambitieus mogelijk door deze transformatie loodsen.

De ‘Chief Value Officer van het Jaar’ Award belicht pioniers onder de CFO’s die hun organisaties – met meer dan 250 werknemers – sturen op basis van maatschappelijke impact naast financiële waarde. Deze leiders streven naar minimale maatschappelijke kosten en maximale maatschappelijke winst. Hierbij zetten ze zich in voor innovatieve en regeneratieve bedrijfsmodellen. Ook doen ze dat niet alleen, maar nemen ze andere bestuurders, organisaties en zelfs hele sectoren mee om impact centraal te stellen.

Klimaat, biodiversiteit en welzijn zijn in 2024 de bestuurskamer binnengestormd. Europese regels voor duurzaamheid, zoals de CSRD en de SFDR, verplichten ondernemers om transparant te rapporteren. In Europa gelden deze regels voor meer dan 50.000 ondernemingen. Werner Schouten, directeur van de Impact Economy Foundation, benadrukt het belang van deze ontwikkelingen.

‘Verplichte verslaglegging en het stellen van heldere duurzaamheidsdoelen zijn essentieel, maar rapportage alleen verandert de wereld niet. Ware verandering in het sturen door bedrijven wordt gedreven door het leiderschap van de CFO. Deze financiële bestuurders zijn de kapiteins die hun bedrijven navigeren naar een nieuwe definitie van succes. Van groei naar bloei.’

Schouten: ‘Met een nieuwe blik op waarde. Van financieel naar maatschappelijk, kunnen CFO’s succes herdefiniëren en de koers van de onderneming verleggen. De CFO is de aangewezen persoon voor deze verandering. Financieel bestuurders hebben namelijk de gereedschappen om naast financiële waarde ook maatschappelijke impact topprioriteit te maken. De CFO’s die dit voor elkaar krijgen, zijn werkelijke Chief Value Officers.’

De CVO van het jaar Award werd in 2023 uitgereikt aan vijf CFO’s. Een van de winnende CFO’s was Vivienne de Leeuw van Havenbedrijf Rotterdam: ‘De CVO van het Jaar Award motiveerde mij om door te pakken en ook anderen te enthousiasmeren. Het heeft erkenning gegeven: eerst doen, dan pas rapporteren. Deze aanpak werkt, zeker in een haven- en industrieomgeving.

Denk je dat jouw CFO kans maakt op deze titel? Geef deze persoon dan op via deze website op. De genomineerden worden beoordeeld op hun vermogen om brede waarde te creëren voor alle belanghebbenden, inclusief werknemers, klanten, aandeelhouders en de maatschappij als geheel. De drie CVO’s van het Jaar 2024 worden verkozen door een vakjury met onder andere Hans Reus, Managing Director Russell Reynolds en Adrian de Groot Ruiz, CEO Impact Institute.