Transitiecafé Consumptiegoederen 2024
Samen werkt het!
Op donderdag 10 oktober 2024 vindt het jaarlijkse Transitiecafé van de Transitieagenda Consumptiegoederen plaats. Coalities, ketensamenwerkingen en allianties: verschillende koplopers starten samenwerkingen om afvalstromen van bijvoorbeeld e-waste te verminderen. Hoe doen ze dit? En hoe sluit je hier als ondernemer, wetenschapper of beleidsmaker bij aan? Samen werkt het! is het centrale thema van deze bijeenkomst.
In verschillende sectoren starten koplopers samenwerkingen om meubels, apparaten, verpakkingen of andere consumptiegoederen te redden van de afvalstapel. Soms met de keten, soms met andere circulaire ondernemers.
Tijdens het Transitiecafé Consumptiegoederen gaan we actief aan de slag om bestaande samenwerkingen op dit gebied te versterken en nieuwe samenwerkingen te starten. Welke partijen zijn er al bezig en hoe kunnen we aansluiten?
Wat kun je verwachten?
- Wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rondom circulaire consumptiegoederen door Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van de Transitieagenda Consumptiegoederen
- Leer over samenwerking in al haar vormen en over inclusieve samenwerkingen in keynotes van Katrien Termeer en Thami Schweichler
- Sluit je aan bij lopende projecten vanuit koplopende partijen in jouw sector of ga nieuwe samenwerkingen aan op het gebied van circulaire consumptiegoederen in deelsessies:
- Elektrische apparaten met Martin Hof (Techniek NL & Transitieaanjager EEA), Ben Hofenk (Inventum), Erik van der Nol (BlueMovement) en Jan van Os (ATAG Benelux)
- Meubels met Dirk van Deursen (CBM & Transitieaanjager meubels), Mark Groot Wassing (Auping) & Frank Bouma (VEPA)
- Textiel met Claire Teurlings (Amsterdam Economic Board & Transitieaanjager textiel), Rachel Cannegieter (RethinkRebels), Laura Koedijk (Studio Anneloes) & Marijke Willemsen (10DAYS)
- Verpakkingen & verbruiksartikelen met Jean-Maurice Verploegen (Spectro B.V.), Franne Jelske Anema (Asito), Tom Freriks (Peeze) & Okke de Jonge (Boxo)
Meer weten over het programma en de inhoud van de deelsessies? Scroll verder naar beneden om het volledige programma te bekijken.
Wat ga je doen?
Het wordt een actieve middag. In werksessies gaan we concreet aan de slag gaan met samenwerkingen voor de productgroepen meubels, textiel, elektrische apparaten en verpakkingen & verbruiksartikelen. Natuurlijk is er tijdens de bijeenkomst weer volop ruimte om kennis en verhalen uit te wisselen.
Laat jij vanuit jouw ervaring als circulair professional of ondernemer ook je stem horen? Meld je aan voor het Transitiecafé Consumptiegoederen via deze link.
Let op: Er is een maximumcapaciteit voor deelnemers. We zoeken hierbij naar een goede balans tussen bedrijfsleven, beleidsmakers en wetenschappers zodat we concrete stappen zetten richting de nieuwe economie. Bij te veel aanmeldingen geven we voorrang aan ondernemers. We houden je hiervan op de hoogte.
Programma
13.00 – 13.30: Inloop
13.30 – 14.50: Plenaire opening
15.00 – 16.30: Deelsessies
16.45 – 17.00: Plenaire afsluiting
17.00 – 18.00: Borrel
DATUM & TIJD
donderdag 10 oktober, 13.00 tot 18.00 uur.
Locatie
Aanmelden
Aanmelden!ROUTEBESCHRIJVING
Moderator: Hajar Yagkoubi
Hajar Yagkoubi was tussen 2018 en 2020 jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties, waar ze zich richtte op mensenrechten, veiligheid en de klimaatcrisis. Ze is keynote speaker, gen-Z trendwatcher en mede-oprichter van het 2100 Network, een intergenerationeel netwerk dat zich inzet om brede welvaart centraal in de bestuurskamer te krijgen.
Hajar modereert deze dag en neemt ons mee in onze missie om samen te werken aan circulaire consumptiegoederen.
Keynotes
Anne-Marie Rakhorst
Voorzitter Transitieteam – Initiatiefnemer Duurzaamheid.nl
Over de laatste updates vanuit de Transitieagenda Consumptiegoederen
Katrien Termeer
Hoogleraar bestuurskunde, Wageningen University & Research
Small wins theory – over samenwerking in al haar vormen
Thami Schweichler
United Repair Centre
Over inclusieve samenwerking in de praktijk
Deelsessie: Elektronische & elektrische apparaten
Het langer en optimaler gebruiken van EEA
Elektrische en elektronische apparaten (EEA) kunnen langer mee in Nederland. Veel nieuwe modellen zijn al erg energiezuinig en bevatten geen tot weinig zeer zorgwekkende stoffen. De volgende stap is dat we deze apparaten massaal langer en optimaler gebruiken. Maar hoe komen we daar?
Martin Hof
Techniek NL &
Transitieaanjager EEA
Ben Hofenk
Inventum
Jan van Os
ATAG Benelux
Deelsessie: Meubels
De meubelsector in 2050, van design tot recycling
MKB’ers in de meubelsector moeten aan verschillende eisen voldoen. Een tal van innovaties komen op gang, maar hoe zetten zij de volgende stap? Familiebedrijven VEPA en Auping maken de weg vrij. Wat kunnen we van ze leren? Maar nog belangrijker: hoe nemen we het complete Nederlandse MKB hierin mee? Mark Groot Wassing (Auping) en Frank Bouma (VEPA) nemen je mee.
Dirk van Deursen
CBM & Transitieaanjager Meubels
Mark Groot Wassink
Auping
Frank Bouma
VEPA
Deelsessie: Textiel
Upcycling, van afval tot meesterwerk – Verbreed en vernieuw je collectie
Winkels in de kleding- en textielsector hebben vaak voorraden die niet meer verkocht kunnen worden. Naast onverkochte kleding bieden ook B-keuze items en stofresten aanzienlijke mogelijkheden voor upcycling. Daarom onderzoeken we de upcycling van deze verschillende middelen om voorraden te beheren en economische waarde te creëren, zodat we voorkomen dat textiel wordt vernietigd of op de vuilnisbelt belandt. Door middel van innovatieve ‘collab-concepten’ willen we van deze materialen iets unieks en duurzaams maken. Met upcycled mode koopt de consument iets om echt trots op te zijn, terwijl merken hun unieke waarden benadrukken en zich kunnen inzetten voor duurzaamheid.
Studio Anneloes, 10DAYS, King Louie en Patta presenteren tijdens deze panelsessie de mogelijkheden die zij zien voor upcycling en innovatie in Nederland. Ze delen inzichten in hun huidige onderzoeksfase, met name gericht op de processen en de roadmap die nodig zijn om upcycled items op de markt te brengen. Deze sessie biedt een kans om te begrijpen waar de voordelen voor je merk liggen en hoe je samen aan de slag kunt gaan. Doe met ons mee en ontdek hoe upcycling kan dienen als een kickstarter en richtlijn voor een duurzamere en innovatieve toekomst in de mode.
Claire Teurlings
Amsterdam Economic Board & Transitieaanjager Textiel
Rachel Cannegieter
RethinkRebels
Laura Koedijk
Studio Anneloes
Marijke Willemsen
10DAYS
Deelsessie: Verpakkingen en verbruiksartikelen
Herbruikbare verpakkingen en verbruiksartikelen worden de nieuwe norm. Maar hoe?
Tijdens deze sessie over verpakkingen en verbruiksartikelen neemt het familiebedrijf Spectro je mee in hun pilot over pallets, gaan CSU en Asito in op de herbruikbare wagenzak en neemt Peeze je mee in herbruikbare koffieverpakkingen.
Jean-Maurice Verploegen
Spectro B.V.
Franne Jelske Anema
Asito
Tom Freriks
Peeze
Okke de Jonge
Boxo