Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Meer hoogwaardig hergebruik mogelijk voor elektronische apparaten

Hoe zit het met hergebruiken, repareren of refurbishen van elektronische apparaten? Uit onderzoek van adviesbureau KplusV blijkt dat we slechts 20 procent van de 502 kiloton jaarlijks verkochte electronica hoogwaardig hergebruiken. Wel is het aantal reparatiepunten voor smartphones de afgelopen 5 jaar met met 59 procent toegenomen.

In deze studie, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zocht KplusV uit hoe de markt voor hergebruiken, repareren en refurbishen van elektronische apparaten er op dit moment in Nederland uitziet. Hieruit blijkt dat financiële winst de belangrijkste reden voor partijen in deze markt is. Verder keken de onderzoekers naar factoren die belangrijk zijn voor levensduurverlenging. Volgens de onderzoekers kijken consumenten hierbij onder andere naar de grootte, emotionele waarde, garantietermijn en ontwikkelingssnelheid van producten.

Vooral op het gebied van grote apparaten, zoals koelkasten en wasmachines is meer mogelijk, concluderen de onderzoekers. Zo wordt nu minder dan 40 procent van deze apparaten ingezameld, terwijl dit bij beeldschermen met 47 procent en smartphones met 57 procent hoger ligt.

Volgens het onderzoek van KplusV zou het goed zijn als er meer wetgeving komt om hergebruik, reparatie en refurbishen van elektrische apparaten te stimuleren. Tegelijkertijd moeten er ook regels komen om het afdanken van apparaten duurder te maken.

Benieuwd naar de aanbevelingen en conclusies van het onderzoek? Download het hier:

Reparatie en Refurbishment EEA