Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Finalisten Circular Awards 2024 bekendgemaakt

De finalisten voor de Circular Awards 2024 zijn bekend. De awards worden toegekend aan innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die een buitengewone bijdrage leveren aan de bevordering van de circulaire economie. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel heeft een vakjury bestaande uit gerenommeerde experts de kanshebbers gekozen.

Dit jaar zijn er vier categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Business, Public, Circular Chain en Circular Heroes. Bij deze laatste categorie wordt één persoon in het zonnetje gezet die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de circulaire transitie in Nederland.

Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten geselecteerd. In de categorie ‘Business’: BuurmanUnited Repair Centre en Tiny Library.

Closing the LoopPHA2USE en DigiC maken in de categorie ‘Public’ kans op een prijs.

De ‘Circular Hero 2024’ wordt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie bekend gemaakt.

Nieuw dit jaar is de categorie ‘Circulair Chain’ waar de focus ligt op succesvolle circulaire ketensamenwerkingen. Binnen deze categorie zijn Stichting Wood LoopStichting Clean Climber en Circulair Plasticketen Rotterdam de finalisten.

Jurylid en wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus vindt het mooi om te zien dat het aantal aanmeldingen dit jaar weer is gestegen. ‘Opvallend was dat de inzendingen allemaal van hoge kwaliteit waren. Van product as a service-modellen tot herstel en levensduurverlenging. Dit jaar heeft de jury vooral gekeken naar de (potentiële) impact van de initiatieven op de sector, de keten en inclusiviteit. De nominaties voor de Circular Award 2024 in de categorie Business zijn koplopers met veel potentie om de circulaire economie verder te versterken.’

De Circulair Awards worden op de Nationale Conferentie Circulaire Economie uitgereikt op donderdag 14 maart in De Vasim in Nijmegen. Dit jaar zullen onder andere staatssecretaris Vivianne Heijnen en Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, spreken tijdens de conferentie. Ook Koningin Máxima zal een toespraak houden. 

De uitreiking van de Circular Awards vindt plaats tijdens de negende editie van de Week van de Circulaire Economie van 11 tot en met 16 maart. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op het vergroten van bewustwording en het stimuleren van initiatieven op het gebied van circulariteit.

Tijdens deze week geven bedrijven en organisaties die voorop lopen in de duurzame transitie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Tijdens workshops, kennissessies en rondleidingen georganiseerd door circulaire koplopers, kunnen (beginnende) circulaire ondernemers elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen.

Het volledige programma is op de website te vinden.