Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!
,

Statiegeld op Kleding? New Optimist doet het

Het Amsterdamse kledingmerk New Optimist voert statiegeld op kleding in. Dit doet het merk om de textielafvalberg te verkleinen. Met het platform kunnen ze garanderen dat kleding wordt gerecycled en kan het hele proces tot aan de recycling worden getraceerd. Hiermee zorgt New Optimist voor een gesloten keten.

Per jaar gooien we in Nederland ruim 145 miljoen kilo aan kleding weg, dat komt neer op zo’n 24 kledingstukken per persoon. Veel hiervan wordt verscheept naar Afrika of Azië, waar het wordt verbrand of op een grote textielberg terecht komt. Zonde, zo is de gedachte bij New Optimist. Ze sloegen de handen ineen met Candour.digital en ontwikkelden een platform voor statiegeld op kleding.

Hoe het werkt?

Klanten betalen bij aankoop van een kledingstuk een bedrag tussen de € 2,50 en € 10,-. Na het scannen van een QR-code komen klanten in het digitale paspoort terecht. Hier staat alles over hoe iets ontworpen is en kunnen ze de reis volgen die kleding aflegt op weg naar recycling. Draagt een klant het kledingstuk niet meer? Dan brengt deze het terug naar een van de vijf aangesloten winkels. Het doel van New Optimist is dat meer winkels snel zullen volgen. In de winkel bekijken ze of het kledingstuk tweedehands verkocht kan worden.

Is het afgedragen? Geen probleem, klanten krijgen altijd hun statiegeld terug ongeacht de status van de kleding. Kleren die niet meer worden verkocht, worden vervezeld en weer verwerkt tot nieuw materiaal. Zo hoeft er niets verloren te gaan. Dit proces kunnen klanten digitaal volgen via de QR-code.

Voor het afhandelen van het statiegeld is de ‘Never Ever Waste’ (N.E.W.) stichting in het leven geroepen. Via deze stichting kunnen ook andere merken zich aanmelden via het platform. Hierover voert New Optimist op dit moment gesprekken met verschillende merken.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid

Sinds 1 juli van dit jaar zijn producenten ook verantwoordelijk voor het inzamelen, hergebruiken en recyclen van textielproducten die ze op de markt brengen. Ook wel de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit betekent dat producenten zelf systemen op moeten zetten om gebruikte producten weer in te zamelen. In Nederland kunnen producenten zich aansluiten bij Stichting UPV Textiel. Ze kunnen zich vanaf nu dus ook aansluiten bij het systeem van New Optimist.