Een circulaire toekomst voor grootzitmeubilair
Gestoffeerde banken, stoelen en sofa’s is een omvangrijke stroom van complexe producten met een relatief grote CO2 voetafdruk. Deze groep meubels heet ook wel ‘grootzitmeubilair’. De keten van grootzitmeubilair verloopt nog op een lineaire manier. Om de keten beter in beeld te krijgen, richt dit onderzoek zich in eerste instantie op verschillende vragen. Wat de omvang, samenstelling en bestemming is van grootzitmeubilair in Nederland. En wat bepaalt de milieudruk? Hieruit volgt een overzicht van uitdagingen en kansen om circulariteit in de keten te verhogen.
De complexiteit van de producten in deze categorie ligt in de verschillende materialen (hout, kunststof schuim, bekleding en metalen) die op verschillende manieren aan elkaar zijn verbonden. De verbindingen zijn vaak definitief en niet (gemakkelijk) te demonteren. Binnen de materialen is er ook een groot verschil van kwaliteit. Daarnaast is het ene meubel het andere niet en is de samenstelling van het meubel aan smaak van individuele consumenten afhankelijk. De materialen en de smaak van de consument bepaalt te uiteindelijke levensduur van het product. De levensduur ligt gemiddeld tussen de 7 en de 17 jaar en neemt langzaam af.
Samen met partijen in de keten is data verzameld om een overzicht te maken van de productstromen in Nederland.
Voor de komende jaren wordt verwacht dat de hoeveelheid zitmeubels en dus ook de uitstroom van zitmeubilair alleen maar zal toenemen. De relevantie voor een meer duurzame aanpak neemt dus ook toe. De belangrijkste bijdragen in CO2, belemmeringen in de keten en aanbevelingen deze belemmeringen te overwinnen staan gebundeld in dit rapport.
Download het onderzoek hier:
Groot zitmeubilair – Productstromen en materialen in kaart gebracht.