WEG VAN DE WEGWERPMAATSCHAPPIJ
De Raad voor Leefomgeving en infrastructuur (RLi) publiceert – niet geheel toevallig – op Black Friday een rapport: ‘Weg van de wegwerpmaatschappij’. In dit advies komt RLi met een set maatregelen en adviezen die ons moeten helpen richting een circulaire economie.
Wereldwijd gooien we steeds meer spullen weg, ook in Nederland. Het gaat vooral om goedkope, niet-duurzame producten die voor het merendeel in lagelonenlanden worden geproduceerd. Deze producten worden vaak na kort gebruik weer afgedankt. Dit leidt tot allerlei negatieve effecten op de leefomgeving. Denk aan: milieuvervuiling, CO2-uitstoot, afname van de biodiversiteit, uitputting van natuurlijke grondstoffen en uitbuiting van arbeidskrachten.
Het RLi-advies richt zich op drie goederenstromen: kleding, meubels en consumentenelektronica. Kleding – en vooral: fast fashion – is door de lage prijs en kwaliteit in de ogen van veel mensen een wegwerpproduct geworden. Hetzelfde geldt voor woonaccessoires, fast furniture en consumentenelektronica. Producenten bezuinigen bij de productie op allerlei kosten. Dat leidt tot producten die niet lang mee gaan. Ook verleiden bedrijven consumenten om wegwerpproducten aan te schaffen, bijvoorbeeld door stuntaanbiedingen.
De centrale vraag van dit advies is: ‘Hoe kan Nederland, zowel in nationaal als in Europees verband, de afbouw bewerkstelligen van de wegwerpmaatschappij, als onderdeel van de omslag naar de productie en het gebruik van duurzame consumptiegoederen? Welke interventies zijn daarvoor nodig?’
Benieuwd naar het rapport? Download het hier: