Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Sessie Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022: Webshops als circulaire koplopers

Op maandag 7 februari organiseert de Transitieagenda Consumptiegoederen een digitale sessie tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022.

Online winkelen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en het aantal internetaankopen zit nog altijd in de lift. Corona heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. In de eerste helft van 2020 kocht 71 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder iets online. Dat komt neer op ongeveer 10,7 miljoen mensen, 11 procent meer dan een jaar daarvoor (CBS, 2021).

Gaan online winkelen en duurzaamheid samen? Steeds meer webshops werken met duurzaamheidsfilters. Maar moet je als consument letten op energielabels, het percentage gerecycled materiaal, arbeidsomstandigheden of watergebruik? En hoe betrouwbaar zijn de ‘duurzame’ filters die webshops aanbieden eigenlijk? Een transparante en uniforme duurzaamheidsfilter voor de miljoenen producten die in Nederland circuleren is zeer complex. Om consumenten inzicht te geven in de duurzaamste keuze en online verantwoorder te laten shoppen is er niet alleen meer transparantie nodig in de keten, maar ook een eenduidige certificering en heldere wetgeving. 

In de digitale sessie Webshops als circulaire koplopers zoomen we in op de kansen en uitdagingen bij online winkelen. Dit doen we vanuit het perspectief van zowel consumenten als van retailers. Daarnaast verkennen we gezamenlijk de oplossingsrichtingen voor 100 procent circulaire webwinkels in 2050.

Met Babette Porcelijn (onderzoeker, ontwerper en auteur van De verborgen impact en Het happy 2050 scenario), Ika van de Pas (directeur Milieu Centraal) en Ellen de Lange (Programmamanager duurzaamheid Thuiswinkel.org).

De sessie wordt geleid door Anne-Marie Rakhorst, voorzitter van de Transitieagenda Consumptiegoederen.

Sluit jij aan? Je kunt je hier aanmelden.

Over de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022

Op 7 februari 2022, op de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie, vindt de vierde Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats. Het thema van dit jaar is ‘Allemaal Circulair!’. Om tot een volledig circulaire economie te komen is systeemverandering nodig, en ook al wordt er door velen al hard aan gewerkt, toch zijn er nog veel aanpassingen nodig in het denken en doen om écht over te kunnen stappen naar een circulair systeem.

De sessie van de Transitieagenda Consumptiegoederen is een van de deelsessies die tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022 wordt georganiseerd. Het volledige programma bekijk je hier.

Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!