Werkconferentie Logistiek beweegt de Circulaire Economie
Tijdens de vierde werkconferentie Logistiek beweegt de Circulaire Economie onderzocht de Transitieagenda Consumptiegoederen samen met de gemeente Amsterdam en Nyenrode Universiteit de kansen en belemmeringen rondom retourlogistiek van matrassen. Ook Mission Reuse, een van de icoonprojecten van de Transitieagenda Consumptiegoederen, verzorgde een werksessie.
De werkconferentie werd afgelopen november georganiseerd door een brede en ambitieuze groep van organisaties: Lectorenplatform Logitimo, TKI Dinalog, Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA, Evofenedex, Het Groene Brein en Transactieland. Voor zowel de logistieke sector als handels- en productiebedrijven biedt de transitie naar een circulaire economie grote kansen, waarbij een van de vragen is wie de rol als verbindende én regisserende partij in de keten oppakt. Welke rol speelt de functie logistiek binnen de circulaire economie en kan deze als drijvende kracht dienen? En wat vraagt de maatschappij van de logistiek?
WELKE ROL SPEELT DE FUNCTIE LOGISTIEK BINNEN DE CIRCULAIRE ECONOMIE EN KAN DEZE ALS DRIJVENDE KRACHT DIENEN?
Circulaire ondernemers en logistieke dienstverleners
De conferentie bood deelnemers een interessante mix tussen werksessies waar concrete vragen van circulaire ondernemers en logistieke dienstverleners onder handen werden genomen, lezingen van wetenschappers en beleidsmakers, pitches over de laatste innovaties op het snijvlak van logistiek en circulariteit en masterclasses over nieuwe samenwerkings- en businessmodellen.
Tijdens de plenaire opening werden lezingen verzorgd door Anne-Marie Rakhorst (ondernemer & voorzitter Transitieagenda Consumptiegoederen), Jack van der Veen (hoogleraar Supply Chain Management aan de Nyenrode Universiteit), Liane Philipsen (directeur Mainfreight) en Kees Machielse (lector Transitie van de Haven aan de Hogeschool Rotterdam).
Retourlogistiek van matrassen
De Transitieagenda Consumptiegoederen dook samen met de gemeente Amsterdam en Nyenrode Universiteit dieper in de kansen en belemmeringen rondom retourlogistiek van matrassen. Matrasfabrikanten betalen namelijk vanaf eind dit jaar mee aan de recycling van afgedankte matrassen. Alleen geldt dat nou net niet voor de vele natte en vieze matrassen die aan de straat worden gezet. Voor zowel de verbranding als de inzameling van al die matrassen draaien de gemeenten op voor de kosten. In de werksessie werd onderzocht hoe de gemeente Amsterdam geholpen kan worden met de retourlogistiek, de recycling en zelfs refurbishment van matrassen. De werksessie was een voortzetting van het eerdere kick-off event van het icoonproject Retourlogistiek.
Mission Reuse: logistieke uitdagingen in de transitie van wegwerp naar herbruikbaar
Ook Mission Reuse, een van de icoonprojecten van de Transitieagenda Consumptiegoederen, verzorgde een werksessie. Mission Reuse wil vaart maken met het vervangen van wegwerpproducten door herbruikbare oplossingen. Denk aan kartonnen dozen voor e-commerce, maaltijdverpakkingen, bierbekers op festivals en wegwerpbekers voor warme dranken op stations. Met name de retourlogistiek is een belangrijke uitdaging. In de werksessie werd onderzocht hoe het systeem voor uitgifte, inzameling en schoonmaken van verpakkingen kan worden ingericht.