Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Stakeholderevent Transitieagenda Consumptiegoederen 2022

Op donderdag 29 september 2022 vindt de jaarlijkse stakeholderbijeenkomst van de Transitieagenda Consumptiegoederen plaats. De Transitieagenda Consumptiegoederen is een initiatief van bedrijven, overheden en branches dat streeft naar een volledig circulaire consumptiegoederen-economie in 2050. Om de transitie naar een volledige circulaire consumptiegoedereneconomie te realiseren, moeten we voortborduren op de successen die reeds geboekt zijn. Daarom zoomen we op 29 september in op de koplopers. Wie zijn zij? Waar staan ze nu? Hoe helpen zij alle spelers uit het systeem mee te krijgen? Het belangrijkste thema van de dag is dan ook ‘De koplopers centraal’.

De bijeenkomst begint met een inhoudelijke toespraak van Jacqueline Cramer en een opening door voorzitter Anne-Marie Rakhorst. Voor het internationale perspectief, zal Ruben Dekker het publiek informeren over de meest recente ontwikkelingen vanuit de EU, waarop Anne-Marie Rakhorst uiteen zal zetten hoe de circulaire-consumptiegoederen economie zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld heeft en wat volgens haar de volgende stappen zijn.

Per productgroep verdiepen we ons in een circulaire koploper uit de sector. Wat is hun visie voor de toekomst? Wat zijn hun grootste uitdagingen? En wat is onze eigen rol in hun verhaal? De deelsessies richten zich op meubels, verpakkingen & verbruiksartikelen, textiel, Vervolgens gaat het publiek uiteen in verschillende deelsessies, waarin per productgroep een circulaire koploper zijn of haar verhaal doet. Wat is hun visie voor de toekomst? Wat zijn hun grootste uitdagingen? En wat is onze eigen rol in hun verhaal? De circulaire koplopers zijn: Maarten Kruithof van Vitra (meubels), Bas van Abel van Fairphone (elektrische apparaten), Tine Bakia van Packback (verpakkingen & verbruiksartikelen), Ellen Mensink van Loop a life (textiel)  en Laurens Metternich van Spectro B.V. (chemie). Uiteraard sluiten we af met een netwerk gelegenheid, een drankje en een vegetarische snack.

Invloed op Uitvoeringsprogramma circulaire consumptiegoederen

Uitvoeringsprogramma circulaire consumptiegoederen. In een informele setting gaan we met elkaar in gesprek over wat er nodig is om de transitie naar circulaire consumptiegoederen te versnellen. Zo bundelen we onze krachten om de overgang naar Nederland Circulair in 2050 te realiseren. Wil jij vanuit jouw ervaring als professional of ondernemer ook je stem laten horen?

Datum & Tijd:

29 september 2022, 14:00 – 18:00

Locatie:

Villa Jongerius, Kanaalweg 64 – 3527 KX Utrecht

Programma

13.30 – 14.00: Inloop

14.00 – 15.00: Plenaire opening

15.00 – 16.30: Deelsessies

16.30 – 17.00: Plenaire afsluiting

17.00 – 18.00: Borrel


Keynote speaker: Jacqueline Cramer

Prof. dr. Jacqueline Cramer is ruim 40 jaar werkzaam op het milieuterrein binnen het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, de politiek en de universiteit. Ze was van februari 2007 tot februari 2010 minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer voor de PvdA in het kabinet Balkenende IV. Ze bekleedde meer dan 120 bestuursfuncties binnen de overheid, industrie en non-profit organisaties en is momenteel ondermeer voorzitter van de Raad van Toezicht van Holland Circular Hotspot, voorzitter van het Betonakkoord en het Bouwakkoord Staal, voorzitter van het Bestuur van de Dutch Circular Textile Valley, beschermvrouwe van de Plastic Soup Foundation en aanjager bij Duurzaamheid.nl.


Koploper kleding: Ellen Mensink – Loop a Life

Ellen Mensink is circulair modeondernemer – pionier en drijvende kracht achter het 100% circulaire knitwear merk Loop.a life en de start-up Bright.fiber Textiles, de nieuwe circulaire grondstoffen fabriek. Zij laat zien dat circulaire mode draait om productinnovatie, systeemverandering en het herinrichten van de supply-keten. Ze werkt intensief samen met lokale productiepartners en realiseerde wereldwijd de eerste geautomatiseerde, lokale productieketen. Waarbij post-consumer textiel wordt verwerkt tot vezels, garens en doek. Haar doel is om meer merken te ondersteunen bij het maken van circulaire collecties, de impact te vergroten en het opschalen naar een écht circulaire mode-industrie te versnellen.


Koploper elektrische apparaten: Bas van Abel – Fair Phone

Bas van Abel is oprichter en was tot november 2020 ook CEO van duurzame smartphonefabrikant Fairphone (fairphone.com). Daarnaast is hij medeoprichter van circulaire start-up De Clique (declique.nl), een dienst die zich richt op het transformeren van organische grondstoffen uit stedelijke omgevingen naar nieuwe producten. Ook is van Abel gastdocent innovatie aan de Nyenrode Business Universiteit en co-auteur van het boek Open Design Now. Van Abel heeft meer dan 20 jaar ervaring met sociale innovatie, zowel als ondernemer als ontwerper. Hij heeft een passie voor systeemverandering door middel van product- en systeemontwerp.


Koploper verpakkingen & verbruiksartikelen: Tine Bakia – PackBack

Tine Bakia is een jonge ondernemer en richtte in 2019 samen met Tristan Algera, Packback op, waar ze CEO van is. Packback is een bedrijf dat een plug-and-play netwerk biedt, waarmee verpakkingen van meerdere hergebruikconcepten opnieuw kunnen worden gebruikt. Het herbruikbare verpakkingssysteem stelt consumenten in staat om gemakkelijk herbruikbare producten die worden gebruikt voor maaltijden en dranken onderweg in te leveren, waarna ze worden gereinigd en opnieuw worden ingezet voor hergebruik. Op het moment is het PackBack systeem te gebruiken in Nederland én België.


Koploper chemie: Laurens Metternich – Spectro B.V.

Laurens Metternich is CEO en mede-eigenaar van familiebedrijf Spectro B.V.. Spectro is een fabrikant van professionele reinigingsproducten en -concepten met als missie om de totale milieu-impact van haar producten als ook de schoonmaakkosten te verminderen. Het bedrijf produceert private labels en innovatieve producten onder eigen merken. Spectro ontwikkelt sinds de jaren 90 al producten met minder milieubelasting. Echter is duurzaam ontwikkelen het laatste decennia voor Spectro de basis voor succesvol ondernemerschap geworden. Het familiebedrijf wil haar verantwoordelijkheid nemen en haar impact verbeteren.


Koploper meubels: Maarten Kruithof – Vitra Circle

Maarten Kruithof is Hoofd Sales bij Home & Vitra Circle market Nederland. Kruithof is een ondernemende en creatieve geest met een grote drive voor duurzaamheid. Door de jaren heen heeft hij het Retail landschap voor Vitra verder getransformeerd en Vitra Circle Store geopend. Vitra is een merk van eigentijdse meubels en accessoires, waar duurzaamheid op een alomvattende manier wordt benaderd. Vitra ontwikkelt en produceert haar producten met oog voor de oorsprong van de grondstoffen en hoe het haar toeleveringsketen organiseert. Bovendien denken de teams bij de productie en ontwikkeling van producten meteen al aan het einde van de levenscyclus, met als oogmerk iets te creëren dat generaties lang meegaat.

Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!