Consumentenaanpak Circulaire Economie

Het doel van het icoonproject ‘Consumentenaanpak Circulaire Economie’ is om consumenten, leveranciers en producenten actiever te betrekken bij het vormgeven van een circulaire economie, en om aanbevelingen te doen aan de markt. In een viertal pilots in verschillende branches worden bij dit project bedrijven betrokken die nieuwe circulaire innovaties ontwikkelen en die willen leren hoe ze hier in de toekomst een rendabel businessmodel van kunnen maken. De pilots binnen dit icoonproject zijn gericht op:

  • de aanschaf van refurbished telefoons en laptops bevorderen (afgerond);
  • autodelen onder senioren stimuleren;
  • het bevorderen van gebruiksduurverlenging van elektronische bouwmarktapparaten door onderhoud en reparatie;
  • jongvolwassenen stimuleren om (meer) open te staan voor de aanschaf van tweedehands kleding in kringloopwinkels.

Er wordt een gedragsaanpak gehanteerd, waarin voor iedere pilot vooronderzoek wordt gedaan naar motivatoren en barrières bij consumenten, en waarbij vervolgensin de praktijk interventies worden getoetst op gedragsverandering. Geleerde lessen en best practices uit deze interventies worden gedeeld met stakeholders uit de branche.

Delen is het nieuwe hebben! Door te delen hoeven er minder spullen gemaakt te worden en wordt er minder weggegooid. Dit levert een besparing in grondstoffen op.

– Linda Nijenhuis
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!