Dutch Circular Textile Valley (DCTV)
Om de circulaire ontwikkelingen in de Nederlandse kleding- en textielindustrie te versnellen, werd in mei 2019 het icoonproject Dutch Circular Textile Valley (DCTV) gelanceerd. Fashion for Good, Circle Economy, ABN Amro, MVO Nederland, Het Groene Brein en Modint vormen het team achter dit initiatief.
Doel van DCTV is het creëren van een circulaire textielketen waarin kringlopen van producten, materialen en grondstoffen gesloten worden en waarbij gebruikt gemaakt wordt van nieuwe businessmodellen en de verschillende R-strategieën. Ondernemers worden door DCTV concreet ondersteund in het creëren van een circulaire textielketen.
Door heel Nederland zijn innovatieve bedrijven, merken, investeerders, overheidsorganen en onderzoeksinstituten met kennis van circulair textiel te vinden. De DCTV heeft deze initiatieven opgedeeld in vijf regionale hubs, elk met een eigen expertise:
- Hub Twente: Hoogwaardige vezel-recyclingtechniek
- Hub Arnhem/Wageningen: Circulair design en nieuwe (biobased) materialen
- Hub Amsterdam: Circulaire merken en business modellen
- Hub Tilburg: Circulaire bedrijfskleding
- Hub Rotterdam: met een focus op inzameling, consumenten betrekken en meer
Successen, rapporten en externe links
De DCTV heeft sinds 2019 veel bereikt. Er is ingezet op het clusteren van kennis en innovatie in vijf hubs: vezel-recyclingtechniek, circulair design en materialen, brand en business development en bedrijfskleding. Bedrijven zijn ondersteund in het creëren van nieuwe businessmodellen zoals Resale.
Ook zijn samenwerkingen op gang gebracht voor een betere sortering van gebruikte kleding en zijn partijen bijeengebracht rondom het bijmengen van secundaire materialen (recycled content) in spijkerbroeken (DenimDeal). Tot slot is vanuit de DCTV actief bijgedragen aan het zo circulair mogelijk maken van de UPV Textiel.
Ketendoorbraaktraject textiel
Sinds 2019 is de DCTV de plek voor innovaties voor de circulaire textielketen in Nederland. Niet door zelf alle innovaties vorm te geven maar juist door partijen bijeen te brengen en te zorgen dat er op vele vlakken samenwerkingen worden vormgegeven. De komende jaren wordt deze samenwerking verder geïntensiveerd. Hiervoor wordt vanaf 1 mei 2024 het ketendoorbraaktraject Textiel vormgegeven.
- Uitvoerende partijen: Modint, ABN Amro, Circle Economy, Fashion for Good, Het Groene Brein, MVO Nederland en vele bedrijven, de vijf hubs en anderen.
- Meer informatie: www.dutchcirculartextile.org
Binnen het transitieteam werken we samen met bedrijven, wetenschappers, overheden en anderen aan concrete pilots en onderzoeken voor een circulaire economie. Deze praktische inslag zet in mijn beleving zoden aan de dijk!
– Antoine Heideveld