Dutch Circular Textile Valley (DCTV)

Om de circulaire ontwikkelingen in de Nederlandse kleding- en textielindustrie te versnellen, werd in mei 2019 het icoonproject Dutch Circular Textile Valley (DCTV) gelanceerd. Fashion for Good, Circle Economy, ABN Amro, MVO Nederland, Het Groene Brein en Modint vormen het team achter dit initiatief.

Doel van DCTV is het creëren van een circulaire textielketen waarin kringlopen van producten, materialen en grondstoffen gesloten worden en waarbij gebruikt gemaakt wordt van nieuwe businessmodellen en de verschillende R-strategieën. Ondernemers worden door DCTV concreet ondersteund in het creëren van een circulaire textielketen.

Door heel Nederland zijn innovatieve bedrijven, merken, investeerders, overheidsorganen en onderzoeksinstituten met kennis van circulair textiel te vinden. De DCTV heeft deze initiatieven opgedeeld in vier regionale hubs, elk met een eigen expertise:

  • Hub Twente: Hoogwaardige vezel-recyclingtechniek
  • Hub Arnhem/Wageningen: Circulair design en nieuwe (biobased) materialen
  • Hub Amsterdam: Circulaire merken en business modellen
  • Hub Tilburg: Circulaire bedrijfskleding

In 2020 heeft DCTV niet stilgezeten. Er is ingezet op het clusteren van kennis en innovatie in vier hubs: vezel-recyclingtechniek, circulair design en materialen, brand en business development en bedrijfskleding. Ook wordt er doorgewerkt aan de sortering van gebruikte kleding in het Fibersort-project. Tot slot brengt DCTV de zomer 2021 samen met jeansproducenten (5 procent van de Nederlandse jeansmarkt) in de DenimDeal een jeanslijn op de markt met 20 procent gerecyclede content.

  • Uitvoerende partijen: Modint, ABN Amro, Circle Economy, Fashion for Good, Het Groene Brein, MVO Nederland en vele bedrijven, de vier hubs en anderen.
  • Meer informatiewww.dutchcirculartextile.org

Binnen het transitieteam werken we samen met bedrijven, wetenschappers, overheden en anderen aan concrete pilots en onderzoeken voor een circulaire economie. Deze praktische inslag zet in mijn beleving zoden aan de dijk!

– Antoine Heideveld
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!