ReUse Alliance

Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 247 miljoen kilo aan interieur weg. Het belandt op de afvalberg en het meeste gaat de verbrandingsoven in. Deze verbranding van materialen heeft een grote CO2-impact. Het produceren van meubels ook, dus is het zonde om ze weg te gooien voordat ze versleten zijn. In Nederland gooien we meubels al ver voor de technische levensduur weg. Dat wil zeggen dat er veel meubels in de verbrandingsoven gaan die nog in prima staat zijn.

The ReUse Alliance wil voorkomen dat meubels onnodig op de afvalberg belanden. Deze samenwerking werkt aan een circulaire economie, gebaseerd op tweedehands, refurbishment en reparatie. Iedereen draagt bij: producenten, retailers, wetenschappers, duurzame veranderaars, zzp’ers en burgers. De ReUse Alliance bestaat uit bedrijven, overheid en wetenschappers en werkt aan zes lijnen:

  • Consumentengedrag
  • Verhogen van verkoop van hergebruik via meubelproducenten en retailers
  • Repareren weer onderdeel van onderwijs
  • Reparateurs zijn makkelijker te benaderen
  • Retourlogistiek
  • Beleidsbeïnvloeding

In 2020 is de Transitie Agenda Consumptiegoederen met een grote groep bedrijven in gesprek gegaan over ‘the convenience gap’ bij meubels. Het is veel makkelijker om een nieuw meubel te kopen dan een gebruikt meubel. Ook laagwaardig afstand doen van een meubel, denk aan op straat zetten, is makkelijker dan de hoogwaardige (tweedehands) opties.

In 2021 is er een onderzoek gedaan naar welke drijfveren mensen hebben voor het aankopen van hergebruikte meubels. Op basis hiervan is in 2022 een gezamenlijk projectvoorstel ingediend bij de Goldschmedingfoundation met een groep aanjagers: IkCirculeer, the Substitute, Repaircafe en Het Groene Brein.

Tussen 2022 – 2024 is de beweging uitgegroeid naar 20 partners met verschillende mijlpalen. Zo is er op het gebied van communicatie een gezamenlijke persuitting om hergebruik van meubels op te pakken uitgezet waarbij 70.000 mensen zijn bereikt en een artikel op RTL Nieuws geplaatst. Verder heeft Marktplaats een campagne gelanceerd, verwees IKEA op Black Friday naar tweedehands meubels en heeft Milieucentraal consumenteninzichten gepubliceerd over zitmeubilair.

Op het gebied van tweedehands en hergebruikte verkoop gaat IKEA haar tweedehands aanbod verdubbelen en de gemeente Zwolle gaat aan de slag met een ‘repairstreet’ om meubelreparatie centraler te delen. LivLikeThis zal een volledig duurzame meubelzaak worden in Zwolle en Vitra Circle is bezig om haar klanten te stimuleren meer DIY-reparatie voor meubels te gaan doen. Marktplaats is het project streetrescue gestart. Hierbij wordt gekeken om het gemeentelijk grofvuilbeleid om te buigen naar een beleid welke hoogwaardig afstand doen van meubels stimuleert.

Op het gebied van onderwijs wordt gewerkt aan het inbedden van reparaties door een korte opleiding aan te bieden tot meubelreparateur en eindkwalificaties van het MBO aan te passen. Verschillende studenten zijn afgestudeerd bij de ReUse Alliance. Er is gewerkt aan Do It Yourself (DIY)-interventies voor Intergamma en retourlogistieke systemen voor meubels zijn gemodelleerd. Tot slot zijn er 232 meubel reparateurs geïnventariseerd door heel Nederland en opgenomen in een ReUse locator.
In 2024 trekt de ReUse Alliance meer de regio in. In Utrecht, Rotterdam en Zwolle worden reparatienetwerken opgezet.

  • Trekker:
    Het Groene Brein, Ik Circuleer, The Substitute & GoldSchmeding Foundation
  • Betrokken actoren:
    IKEA, Vitra Circle, LiveLikeThis, Marktplaats, POS Service Group, Branchevereniging voor Interieurbouw en Meubelindustrie (CBM), Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), Het Groene Brein, Jafix, The Substitute, Ikcirculeer, Stichting Repair Café International, Milieu Centraal en Transitieagenda Consumptiegoederen, platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur, Hogeschool van Amsterdam Centre of Expertise City Net Zero en Whoppah.
  • Meer informatie:
    https://reusealliance.nl

De Transitieagenda Consumptiegoederen staat voor waardecreatie. Het is een eer om met een grote groep professionals te werken aan een regeneratieve toekomst. Een toekomst waarin ecologisch en sociaal herstel de norm is.

– Roos Janssen
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!