MISSION REUSE
Ieder jaar produceren Nederlanders 172 kilo verpakkingsafval. Het grootste deel daarvan bestaat uit papier en karton (40,3 procent), gevolgd door plastic (19 procent), glas (18,5 procent), hout (17,1 procent) en metaal (4,9 procent). Ongeveer 64 procent van het verpakkingsafval werd in 2021 gerecycled. De andere 36 procent ging alsnog de verbrandingsoven in.
Naast recycling van goed recyclebare verpakkingen en het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsafval is hergebruik van verpakkingen een strategie die een lagere milieu-impact kan hebben dan eenmalige verpakkingen.
Herbruikbare verpakkingen
‘Mission Reuse’ zet zich in om herbruikbare verpakkingen zichtbaar, toegankelijk en betaalbaar te maken voor iedereen. De organisatie speelt een centrale rol in het aanjagen van de transitie naar hergebruik door beleidsondersteuning, kennisdeling, co-creatie, testen van oplossingen, bewustwordingscampagnes en coalitievorming. Als neutraal programma verbindt Mission Reuse alle betrokken stakeholders en stimuleert het een fundamentele systeemverandering in de circulaire economie.
Belangrijkste pijlers
Het werk van Mission Reuse is gebaseerd op vijf belangrijke pijlers:
- Bewustwording vergroten: Verhogen van de bewustwording onder burgers, bedrijven en overheden over de voordelen en de noodzaak van hergebruik.
- Innovatieontwikkeling: Dichten van gaten in de circulaire waardeketen door nieuwe innovaties te ontwikkelen en bestaande hergebruikoplossingen in nieuwe contexten te testen.
- Beleidsmaatregelen en stimulansen: Introduceren van nieuwe beleidsmaatregelen en stimulansen die hergebruik actief bevorderen en ondersteunen.
- Samenwerking bevorderen: Versterken van samenwerking tussen alle betrokken partijen in de waardeketen om een gezamenlijk draagvlak voor hergebruik te creëren.
- Onderzoek en kennisdeling: Uitvoeren van onderzoek naar zowel bekende als onbekende uitdagingen binnen hergebruik, om zo een solide basis te leggen voor effectieve interventies.
Nationaal programma circulaire economie
Het werk van Mission Reuse is gebaseerd op de ambities van het Nationaal Programma Circulaire Economie, wetenschappelijke studies en onafhankelijke consumentenonderzoeken. Door deze gecombineerde aanpak werkt het programma aan een toekomst waarin hergebruik de norm is. En waarin duurzame verandering op alle niveaus wordt verankerd.
De Transitieagenda Consumptiegoederen ondersteunt het werk van Mission Reuse door hen regelmatig te vragen bepaalde opdrachten uit te voeren of onderzoeken te doen.
Successen, rapporten en externe links
Mission Reuse levert sinds 2020 een grote bijdrage aan systeemverandering. Ze heeft de urgentie van hergebruik op de politieke agenda gezet en blijft dit doen.
Zo riep Mission Reuse de politiek op om serieus werk te maken van hergebruiksystemen voor verpakkingen. Lees de oproep.
Onderzoek
Ook doet Mission Reuse onderzoek dat waardevolle inzichten oplevert. Deze inzichten laten zien wat nodig is om hergebruik op te schalen.
Lees de inzichten uit onderzoek over:
Pilotprojecten
Pilotprojecten hebben cruciale data opgeleverd over consumentenvoorkeuren en businessmodellen.
Meer weten over de projecten? Lees ze hieronder:
- Pilot herbruikbare bekers Pathé bioscopen
- Pilot herbruikbare bekers Hogeschool van Amsterdam en Universiteit van Amsterdam
- Pilot herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen op festivals
- Pilot statiegeld
Stakeholders samenbrengen
Daarnaast brengt Mission Reuse belangrijke stakeholders uit de keten samen in nationale consortia. Denk aan het Evernew-consortium, rond het opzetten van een universele infrastructuur voor herbruikbare bekers. Of het consortium rond herbruikbare verpakkingen voor de E-commerce sector(PDF).
Bewustwordingscampagnes van Mission Reuse, waaronder de Plastic Soup Surfer Mission Reuse Expeditie, en evenementen zoals de Reusable Packaging Fair en Weg met wegwerp in Pakhuis de Zwijger, dragen bij aan het verhogen van het publieke bewustzijn.
- Trekker:
Enviu en Fair Resource Foundation
Enviu heeft expertise in het bouwen van succesvolle circulaire bedrijven en Fair Resource Foundation is een autoriteit op het gebied van beleidsbeïnvloeding en wetgeving. - Betrokken actoren:
Stichting DOEN, Adessium Foundation, Gieskes Strijbis Fonds, Flotilla Foundation, Spronck Foundation, Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, Rijkswaterstaat, partners uit de bedrijfswereld waaronder Verpact, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), Pathé, NS, Thuiswinkel, onderwijsinstellingen o.a. Hogeschool Amsterdam en Universiteit Amsterdam, innovatiepartners o.a Packback, Pakt, WeCup, Boxo, Circulware, Paardekooper, DutchCups en nog veel meer. Provincies o.a. Zuid-Holland en Noord-Brabant, gemeenten o.a. gemeente Leiden, Wageningen, Hoeksche Waard, Rotterdam, maatschappelijke organisaties en netwerken in binnen- en buitenland o.a. Break Free From Plastic Europe, Zero Waste Europe, Natuur & Milieu, Searious Business, en nog veel meer. - Meer informatie:
https://missionreuse.com
We blijven doorgaan totdat afvalreductie en hergebruik de nieuwe norm zijn – en we nodigen iedereen uit om deel uit te maken van deze reis. Samen kunnen we de weg vrijmaken naar een toekomst zonder afval.
– Dieuwertje Nelissen