Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP)

Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) heeft als missie om plastic afval honderd procent herbruikbaar te maken. Vanuit Heerenveen, waar het NTCP sinds mei 2020 gevestigd is, wordt hard gewerkt om toe te werken naar het niet langer weggooien of verbranden van plastic, maar het duurzaam hergebruiken in de oorspronkelijke toepassing of een andere duurzame oplossing van plastic. Hiermee is het NCTP het enige onafhankelijke test- en ontwikkelcentrum voor hergebruik van plastics in Europa.

Het NTCP is eind 2018 opgericht om de circulaire doelstellingen voor plastics te versnellen. De Rijksoverheid, de Provincie Fryslân, stichting Afvalfonds en het Afvalfonds Verpakkingen werkten mee aan de realisatie van het testcentrum.

Het NTCP werkt integraal over de gehele recyclingketen aan de optimalisatie en ontwikkeling van sorteer-, scheidings- en opwerktechnologieën en -processen van plastics. Dit met als doel om meer en breder inzetbare grondstoffen te winnen uit onze afvalstromen. Door samen te werken met de industrie en de wetenschap wordt het gat tussen de korte termijn doelen (terugbrengen van de kosten) en de lange termijn doelen (innovatie en ontwikkeling) voor circulariteit in de kunststofverwerking overbrugt.

Circulaire consumptiegoederen zijn een noodzaak om grondstoffen hoogwaardig in de gebruiksfase te houden. Daarmee kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit. Samen met de andere leden van het transitieteam zet ik mij daar graag voor in!

– Henk dillingh
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!