Drop & Loop organiseert de inzameling van textiel bij supermarkten en fashion retailers. Ze sorteren de ingezamelde kleding en de hoogste kwaliteit kleding wordt eruit gefilterd voor de tweedehands markt, de rest gerecycled. De gerecyclede garen wordt gebruikt om nieuw textiel te maken. Wat niet hoogwaardig gerecycled kan worden, wordt bijvoorbeeld isolatiemateriaal van gemaakt.


Sector:

Textiel

Organisatie:

Drop & Loop

Ketenpositie:

Ketenregisseur

Ontwikkelfase:

Starter

Handelsgebied:

Nationaal

Drop & Loop is de eerste in Nederland met een compleet circulair programma voor textiel in ruil voor klantkorting.

– Susan de vries

Waarom gestart

Per jaar wordt in Nederland 150 miljoen kilo kleding verbrand

Drop & Loop is begonnen vanuit de overtuiging om de textielindustrie te verduurzamen. De kwaliteit van ingezameld textiel gaat hard achteruit, er wordt per jaar in Nederland 150 miljoen kilo kleding verbrand en slechts 1/3e van het ingezamelde textiel wordt hergebruikt of gerecycled.

Hoe het werkt

Inleverautomaat en spaartegoed

Drop & Loop plaatst een inleverautomaat bij een deelnemende retailer. Wanneer een klant oude kleding inlevert, ontvangt hij/zij spaartegoed voor een volgende aankoop. Er zijn twee type inleverautomaten. Een meer geavanceerd systeem voor een grote winkel, zoals een supermarkt, die de kleding weegt en daarop de hoogte van het spaartegoed baseert. Voor een kleinere winkel hebben ze een eenvoudiger systeem, waarbij de kleding niet gewogen wordt, daarbij wordt dan bijvoorbeeld korting gegeven per inleverbeurt.

Sorteercentrum in Nederland

Drop & Loop organiseert verder dat de het ingeleverde textiel wordt opgehaald, wanneer de inlevercapaciteit van de winkel is bereikt. Het textiel wordt getransporteerd door de retailer zelf of PostNL. Dit proberen ze te combineren met andere retourstromen, om vervoersbewegingen te minimaleren. In het sorteercentrum in Nederland wordt de hoogste kwaliteit kleding eruit gefilterd voor de tweedehands markt.

Hergebruik en recycling

De rest wordt verscheept naar de Wolkat fabriek in Marokko (Wolkat is een textielrecyclingbedrijf waarmee zij samenwerken). Daar wordt het textiel verder gesorteerd. De helft is geschikt voor hergebruik en wordt wereldwijd afgezet. De overige 50 procent wordt gerecycled. Daarvan wordt de ene helft hoogwaardig gerecycled tot garen en de andere helft laagwaardig tot vilt, isolatiemateriaal of matrasmateriaal. Doordat het textiel op kleur wordt gesorteerd, is er voor het resulterende even-gekleurde garen geen kleurstoffen of chemicaliën gebruikt. Voor de nieuwe garen wordt een nieuw doeleinde gevonden. Zo wordt er bijvoorbeeld kleding gemaakt, op bestelling van een fashion retailer.

De logistieke keten is weergegeven in onderstaande afbeelding:

Wat het oplevert

Doorgroeien

Drop & Loop zit inmiddels al op meer dan 30 locaties, bestaande uit supermarkten en fashion retailers. Ze verwachten in 2023 door te groeien naar 100 locaties. Het doel is om in vijf jaar een landelijk dekkend netwerk te hebben.

Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!