Pieter Pot is een online supermarkt, met enkel verpakkingsvrije boodschappen in het assortiment. Pieter Pot verkoopt zijn producten in herbruikbare potten. Ze leveren gevulde potten bij de consument thuis en nemen lege potten mee terug. Lege potten worden gewassen en opnieuw gevuld.

Sector:

Detailhandel food

Organisatie:

Pieter Pot

Ketenpositie:

Ketenregisseur / retailer

Ontwikkelfase:

Opschalend

Handelsgebied:

Nationaal + Vlaanderen

Als we echte impact willen maken, moet duurzaam ook aantrekkelijk zijn!

– Jouri Schoemaker
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Waarom gestart?

Per jaar verbruiken we in Nederland 26 miljard voedselverpakkingen

Menig consument staat wel eens stil bij de vraag of zo’n overweldigende hoeveelheid verpakkingen in de supermarkt wel nodig is, vanuit die vraag zijn de oprichters van Pieter Pot ook begonnen. Hun doel is om te laten zien dat verpakkingsvrij boodschappen doen mogelijk is en daarmee willen ze systeemverandering bewerkstelligen in de keten. Dit doen ze met een duidelijke visie: duurzaamheid aantrekkelijk maken, door het gemakkelijk te maken. Zo kan de consument de duurzame keuze maken, zonder in te leveren op comfort.

Hoe het werkt

Pieter Pot verkoopt zijn verpakkingsvrije boodschappen in herbruikbare glazen potten. De klant betaalt statiegeld per pot en Pieter Pot neemt de lege potten mee terug om ze te wassen en opnieuw in te zetten.

Bovenstaande afbeelding beschrijft de logistieke keten van Pieter Pot.

  1. De potten worden gevuld bij de producent of gevuld op een van de vullocaties (sociale werkplaatsen), die daarvoor gecertificeerd zijn.
  2. De potten worden vervoerd naar het warehouse.
  3. Een last-mile delivery service vervoert de potten naar de klant via hun distributienetwerk.
  4. De klant levert haar lege potten weer in. Deze komen uiteindelijk weer in het warehouse van Pieter Pot. Daar worden ze gewassen.
  5. Vervolgens gaan de potten weer naar een producent of vullocatie.

Wat het oplevert