PackBack faciliteert de logistiek voor het inzamelen, reinigen en leveren van herbruikbare to-go verpakkingen. Dit vereist een digitale infrastructuur en hiervoor ontwikkelen zij software. Op deze manier verbinden zij verpakkingsproducenten, horeca en waslocaties. Via een netwerk van inzamelpunten kunnen consumenten hun to-go verpakkingen na gebruik weer inleveren zodat deze gereinigd en opnieuw ingezet kunnen worden.

Sector:

Verpakkingen en verbruiksartikelen

Organisatie:

PackBack

Ketenpositie:

Ketenregisseur

Ontwikkelfase:

Starter

Handelsgebied:

Nationaal

Consumenten bleken wel degelijk bereid om de extra stap te nemen naar een inleverpunt, zo kan je retourlogistiek veel centraler inregelen.

– tine bakia
Doe mee!
Ook voor jouw onderneming biedt de circulaire economie kansen. Nieuwe businessmodellen, een andere manier van ontwerpen en nieuwe samenwerkingen in de keten zorgen onder meer voor een efficiënter gebruik van grondstoffen. Circulair is de toekomst, dus doe mee!

Waarom gestart?

Iedere dag gooien we in Nederland 19 miljoen wegwerpbekers en -voedselverpakkingen weg. Dat zijn 7 miljard stuks per jaar.

PackBack is begonnen vanuit een duidelijke duurzaamheidsambitie, het is namelijk ontzettend zonde is om to-go verpakkingen maar één keer te gebruiken en daarna weer weg te gooien. De innovatieve startup beoogt een systeemverandering in de to-go markt: wegwerpverpakkingen gaan weg en herbruikbaar wordt de norm.

Hoe het werkt

PackBack faciliteert de logistiek omtrent het inzamelen, wassen en distribueren van herbruikbare to-go verpakkingen. Ze verbinden verpakking producenten, wasfaciliteiten, vendors en consumenten via een zelf ontwikkelde app. Ze verzorgen hierbij geen eigen ecosysteem, verschillende partijen kunnen deelnemen aan dit logistieke systeem. PackBack boekt de ritjes in die nodig zijn om de verpakkingen van A naar B te verplaatsen, en verzorgen de fysieke en digitale infrastructuur voor het inleveren.

Bovenstaande afbeelding beschrijft de logistieke keten (cyclus) die PackBack faciliteert. Een verpakking legt de volgende weg af:

  1. Een verpakkingsproducent levert de gewenste verpakking af bij de vendor (alleen wanneer een nieuwe verpakking toetreedt tot de cyclus)
  2. De verpakking wordt afgehaald of thuisbezorgd bij een consument
  3. De consument levert deze vervolgens in bij een inleverpunt, wat vaak een vendor is
  4. De vendor kan dan zelf de verpakking wassen of deze wordt opgehaald en gewassen op een externe locatie
  5. Vervolgens belandt de gereinigde verpakking weer bij een vendor en kan deze opnieuw gebruikt worden

Wat het oplevert

Innovatie in open omgeving

Het innovatieve aan PackBack is dat het logistieke systeem wat zij faciliteren een open omgeving is. Verschillende verpakkingsproducenten en wasfaciliteiten kunnen zich hierbij aansluiten. Zo is er meer flexibiliteit voor food vendors om de gewenste verpakking uit te kiezen en kunnen de verpakkingen op locaties gewassen worden die qua afstand efficiënter gelegen liggen. Op deze manier is het systeem geschikt om op verschillende locaties toe te passen. Dit in tegenstelling tot andere bedrijven in deze markt, die meer bezig zijn met hun eigen ecosysteem. PackBack spoort hiermee ook de markt aan om met innovatievere oplossingen te komen.